6 Masalah Kulit Bayi Dan Alergi Serta Penjagaan Yang Anda Mampu Lakukan

Sedarkah tak anda, bahawa kulit bayi 1/3 lebih nipis daripada kulit orang dewasa? Maka, kulit bayi lebih lembut dan sensitif serta mudah terkena jangkitan bakteria. Oleh itu, penjagaan kulit bayi perlulah dijalankan secara rapi dan baik kerana hanya kulit mereka saja yang menjadi penghalang utama bakteria dan bahan pencemar lain. Maka, bagi mencegah dan merawat masalah kulit bayi anda, anda dahulu perlu tahu tentang beberapa jenis masalah yang biasa berlaku pada kulit bayi.

Terdapat beberapa jenis masalah  kulit bayi dan alergi yang biasa terjadi kepada bayi baru lahir. Jadi, adalah penting untuk anda mengetahui jenis-jenis keradangan kulit bayi anda agar tahu cara penjagaan yang mampu anda lakukan kepada masalah kulit bayi anda.

masalah kulit bayi

Masalah Kulit Bayi

EKZEMA

Kelihatan kulit berkuping kemerahan-merahan di bahagian kulit.

Ia disebabkan oleh beberapa faktor seperti alergi atau faktor genetik.

PERIANAL DERMATITIS

Kemerah-merahan di kawasan dubur.

Biasanya ia kelihatan selepas makanan pejal diperkenalkan kepada diet bayi.

MELECET

Ini disebabkan punggung yang basah dengan najis dan dibiarkan dalam jangka masa yang lama dengan lampin yang kotor.

Ia juga boleh disebabkan pergeseran lampin pada kulit bayi anda.

IMPETIGO

Ia adalah pelecetan bersaiz duit syiling atau tompok merah yang mempunyai kerak berwarna kuning yang disebabkan jangkitan bakteria.

Maka, jika anda merasakan bayi anda terkena jangkitan bakteria, anda harus segera berjumpa dengan doktor untuk pengesahan dan rawatan lanjut, kerana keadaan bayi yang masih belum sempurna dan kuat sifatnya, biasanya kita jarang dapat mengagak denan tepat.

JANGKITAN YIS

Pada mulanya, ia kelihatan seperti tompok-tompok merah. Jika dibiarkan, ia akan mejadi ruam yang berwarna merah terang. Sebab biasanya jangkita yis berlaku pada bayi yang telah menambil antibiotik atau sedang mengambil antibiotik.

SEBORRHEIC DERMATITIS (CRADLE CAP)

Ruam ini berwarna merah gelap. Ia kasar dan selalunya mempunyai kuping yang berwarna kuning.

Ia selalunya disebabkan oleh kelenjar minyak yang terlalu aktif.

 

Penjagaan dan rawatan kulit bayi

Langkah 1

Bersihkan kawasan yang dijangkiti

Anda haruslah sentiasa membersihkan kawasan punggung bayi dan jangan membiarkan najis terlalu lama terperap di punggung mereka. Ini kerana bakteria atau kuman dari najis tersebut bukan sahaja akan menjangkiti kulit bayi anda, malahan juga boleh masuk melalui dubur atau salur kencing mereka dan boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius.

Boleh juga jika anda nak gunakan tisu basah, terutama ketika dalam perjalanan (travel) tetapi gunakan yang tanpa pewangi dan sabun. Seandainya tisu sudah terkena najis, JANGAN ulang guna yang sama untuk lap bahagian lain, ambil sahaja yang baru.

Langkah 2

Kerap menukar lampin bayi

Sebaiknya lampin ditukar sejurus selepas bayi membuang air kecil kerana pendedahan yang lama kepada kebasahan, kelembapan dan bakteria adalah punca utama keradangan kulit yang terjadi. Kebanyakan ibu hanya menukar lampin bayi samada bila lampin dah rasa penuh atau berat dan setelah bayi buang air besar sahaja.

Langkah 3

Dedahkan punggung bayiruam lampin

Selepas membersihkan punggung bayi, keringkan betul-betul punggung mereka dengan kain atau tisu kering. Walaupun anda menggunakan tisu basah, perlu pastikan juga punggung mereka kering betul-betul menggunakan tisu kering.

Dedahkan sebentar punggung mereka untuk tujuan aliran udara, sebelum dipakaikan semula lampin. Jika di rumah, kerapkan mendedahkan punggung mereka. Anda boleh meletakkan alas plastik (yang selesa untuk bayi) di bawah bayi dan letak selimut nipis atau kain lampin di atas (terutama bayi lelaki) untuk elakkan ‘terpancut’ air kencing bayi anda.

Langkah 4

Sapukan krim ruam lampinherbal blend multi purpose cream shaklee

Sapukan sedikit krim atau salap sebelum memakaikan lampin pada bayi. Krim ini akan menghalang kulit bayi anda daripada najis air kencing dan air besar – yang mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan keradangan pada kulit bayi.

Langkah 5

Pilihan lampin yang sesuai

Anda perlu memilih lampin yang sesuai dan untuk bayi dan mengikut saiz yang selesa buat mereka. Elakkan beli lampin dalam jumlah yang banyak terutama saiz newborn kerana bayi cepat membesar. Apabila anda membeli dalam jumlah yang banyak, anda akan rasa terpaksa habiskannya dan gunakan pada bayi anda walaupun saiznya sudah tidak sesuai dengan mereka.ruam lampin

Kalau mengikut pengalaman saya, saiz newborn dan saiz S sangat sekejap digunakan, berbanding saiz M lebih lama. Anak-anak saya bermula umur 4 bulan dah mula guna saiz M. Namun, ini juga bergantung kepada jenama yang anda guna.

Anda perlu tahu, penggunaan lampin yang betul akan menggalakkan pengaliran udara pada punggung si manja anda dan akan memberikan keselesaan kepadanya.

 

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Saya suka untuk mencadangkan kepada semua ibu sekalian untuk mendapatkan Herbal Blend Multi-Purpose ini kerana ia bebas paraben, sejenis bahan kimia yang biasa digunakan dalam makanan, ubat-ubatan dan sebagainya untuk memberi jangka hayat yang lama pada sesuatu produk. sage

Sage

Meransang pembaharuan sel kulit dan meningkatkan peredaran darah.

Ia juga baik untuk mengurangkan selulit, masalah jerawat, kaki makan air, kulit pecah, melegakan gejala-gejala ekzema dan psoriasis.

Bersifat antiseptic dan melegakan sakit sendi.

horse chestnut

Horse chestnut

Menghilangkan tanda kegelapan (dark circle) bawah mata dan anti-keradangan.

Membantu melancarkan pencernaan.

Membantu atasi keradangan untuk asma dan sakit sakit sendi.

Yarrow

Menjadikan Kulit Sihat dan Awet Muda
Tumbuhan yarrow bermanfaat untuk menyihatkan kulit dan membuat awet muda. Kandungan emolien pada yarrow bagus untuk kulit dan mampu menajadikan kulit terlihat lebih muda dan sehat
Atasi Bekas Luka
Selain menjadikan kulit sihat, tumbuhan yarrow juga boleh menjadi minyak yang dapat  menyembuhkan

yarrow

bekas luka, memudarkan bekas jerawat dan kesan lainnya secara semulajadi. Caranya adalah dengan menyapukan krim esensial ini pada kulit yang bermasalah, gunakan secara rutin agar kulit bersih dari bekas luka.
Mendinginkan Kulit
Tumbuhan yarrow mengandung bahan penyejuk dan pendingin alami. Hal ini membuat  yarrow mampu untuk menyejukkan kulit yang terbakar matahari (sunburn).

rosemary

Rosemary

Memberi manfaat kepada phuto-nutrien, dan mempunyai asid penting. Juga kaya dengan vitamin c.

Meningkatkan daya ingat memori otak.

Mengandung zat antioksidan yang tinggi untuk bantu mengubati kanser.

Memelihara kulit kepala, meningkatkan pertumbuhan rambut tampil lembut dan mengkilap.

Menghilangkan kedut dan menjadikan kulit tegang.

Mencegah jerawat.

Membantu mengurangkan ketidakselesaan ketika selsema.

 

Tumbuh-tumbuhan ini sudah lama digunakan sejak zaman-berzaman sebagai bahan untuk kecantikan. Setiap jenis tumbuhan ini mempunyai peranan dan fungsi masing-masing yang disatukan sebagai krim pelbagai guna. Krim herbal blend ini boleh digunakan sebagai:

herbal blend multipurpose cream

Kebaikan krim ini ialah ia diperbuat daripada tumbuhan dan diuji secara klinikal dan yang penting tiada bahan kimia.

herbal blend testimoni

 

Boleh dapatkan konsultasi terus dari saya:

herbal blend

 

2 thoughts on “6 Masalah Kulit Bayi Dan Alergi Serta Penjagaan Yang Anda Mampu Lakukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *