Konjunktivitis – Jom Rawat Sakit Mata Yang Gatal, Bengkak Dan Merah

 

konjunktivitis sakit mata

Mata bengkak atau dikenali sebagai konjunktivitis adalah jangkitan mata yang biasa. Konjunktivitis senang berjangkit dan selalunya berlaku di bahagian konjunktiva dan bebola mata.

Apabila dijangkiti, mata akan menjadi bengkak dan merah, selain rasa gatal dan kering. Ini akan menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan kepada sesiapa yang mengalaminya. Kanak-kanak juga boleh dijangkiti konjunktivitis ini, dan ini akan lebih merunsingkan kita sebagai ibu bapa sebab mereka pasti tidak mampu menahan rasa tidak selesa begitu.

sakit mata

Beberapa cara atau petua yang boleh diamalkan untuk melegakan penyakit ini:

  • Rendamkan kain bersih di dalam air panas. Kemudian, tuamkan kain tersebut di bahagian mata yang dijangkiti selama 2 – 3 minit. Ini boleh melegakan kegatalan dan ketidakselesaan yang dirasakan.sakit mata
  • Rendamkan bebola kapas di dalam air mawar. Sapukan bebola tersebut di mata selama beberapa minit. Ini boleh mengurangkan pembengkakan dan ketidakselesaan.
  • Cuci mata dengan air suam atau susu untuk melegakan mata yang dijangkiti.sakit mata
  • Sapukan jus kentang dengan satu sudu teh di minyak di mata.
  • Rendamkan kain bersih dengan jus aloe vera dan sapukan pada mata.
  • Petua tersebut boleh dilakukan untuk anda atau anak anda.

 

Vitamin Shaklee yang membantu dalam memulihkan penyakit mata ini:

Garlic – antibiotik yang selamat dan semulajadi

Vitamin C – tingkatkan imunisasi badan

Caratomax – merawat mata secara menyeluruh

Bagi kanak-kanak yang dijangkiti konjunktivitis:

Chewable vitamin C – tingkatkan imunisasi anak

Pada pengalaman saya sendiri paling best dan cepat bila sapu Herbal Blend Mulri-Purpose Cream di bahagian bawah mata. Sapu hampir dengan mata atau yang paling hampir dengan bulu mata tapi tak perlu sampai masuk mata nanti pedih.

Saya kene pagi, terus makan garlic selepas sarapan, setengah jam lepas tu saya ambil vitamin C, kemudian setengah jam lepas tu saya ambil caratomax pula. Herbal blend tu saya sapu sekerap yang boleh. Bangun pagi esoknya mata dah tak sakit dan gatal. Saya bangun jam 3 pagi mengadap laptop dan mata saya mampu bekerja dengan baik. Sudah tiada tahi mata macam hari semalam, asyik nak kene lap je.

Tips saya juga, pakailah cermin mata hitam walaupun dalam rumah untuk bentengkan mata dari cahaya dan angin atau habuk. ia juga penting untuk elakkan dari berjangkit kepada orang lain terutama anak kecil.

 

konjunktivitis

 

Anda perlu berjumpa dengan doktor untuk tahu tahap keseriusan sakit mata anda atau anak anda.

sakit mata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *