Tips Nak Sentiasa Nampak Muda, Sihat, Cergas Seperti Zaman Remaja

Ramai wanita terutamanya, nak tahu rahsia awet muda. Kita inginkan wajah jelita, muda remaja, dan lambat nampak tua. Sebenarnya kita mempunyai pilihan untuk memilih cara semulajadi dan lebih sihat untuk tampak muda jelita, tanpa sebarang kos dan risiko pembedahan.

Bagi para wanita yang ingin cantik, saya suka berkongsi ilmu yang perlu anda faham supaya anda kenal bagaimana tubuh anda bertindak. Kali ini, saya share tentang telomere bersambung dari entry vivix yang saya kongsikan sebelum ini.

telomere

Di dalam nukleus sel, gen kita disusun bersama-sama berpintal, molekul dua bersilang DNA dipanggil kromosom. Pada hujung kromosom terbentang DNA dipanggil telomere, yang melindungi data genetik kita, membolehkan sel-sel untuk membahagi, dan mengandungi beberapa rahsia untuk bagaimana kita semakin tua dan mendapat kanser. Telomere adalah struktur yang tersendiri yang terdapat di hujung kromosom yang terdiri daripada urutan DNA pendek yang sama berulang-ulang kali.
telomere
Telomere diumpamakan sebagai tips plastik pada hujung tali kasut, yang bertindak memelihara kromosom dari melekat antara satu sama lain, yang akan memusnahkan atau berebut maklumat genetik organisma.
Ibarat tanpa tip plastik di hujung tali kasut, tali kasut akan terurai di hujungnya sedikit demi sedikit sehingga ia memendek dengan sangat cepat. Begitu juga, tanpa telomere di bahagian hujung DNA, helai DNA menjadi rosak dan sel-sel kita tidak boleh melakukan kerja.
telomere

Namun, setiap kali sel membahagi, telomere menjadi lebih pendek. Apabila ia menjadi terlalu pendek, sel tidak lagi boleh membahagikan; ia menjadi tidak aktif atau “uzur” atau ia mati. Proses memendekkan dikaitkan dengan penuaan, kanser, dan risiko kematian yang lebih tinggi. Jadi telomere juga telah disamakan seperti fius bom.

 

telomereMereka terdiri daripada urutan yang sama pangkalan dan diulang berkali-kali. Pada manusia urutan telomere adalah TTAGGG. Urutan ini biasanya berulang kira-kira 3,000 kali dan boleh mencapai sehingga 15,000 pasangan bes panjang.

 

 

Telomere bertindak dalam tiga fungsi yang utama:

  1. Membantu untuk menyusun setiap 46 kromosom dalam nukleus (pusat kawalan) sel-sel kita.
  2. Melindungi hujung kromosom dengan membentuk seperti hujung plastik pada tali kasut. Jika telomere tiada, kromosom mungkin berakhir melekat pada kromosom lain.
  3. Membolehkan kromosom untuk ditiru dengan betul semasa pembahagian sel:
  • Setiap kali sel menjalankan replikasi DNA, kromosom dipendekkan oleh kira-kira 25-200 asas (A, C, G, atau T) bagi setiap replikasi.
  • Walau bagaimanapun, kerana bahagian hujung dilindungi oleh telomere, hanya sebahagian daripada kromosom yang hilang, iaitu telomere yang memendek, dan DNA tersebut ditinggalkan tidak rosak.

Tanpa telomere, DNA penting akan hilang setiap kali membahagi sel (biasanya kira-kira 50 hingga 70 kali).  Ini akhirnya akan membawa kepada kerugian bagi seluruh gen.

Apa yang berlaku kepada telomeres apabila kita semakin tua?

Setiap kali sel membahagi, 25-200 pangkalan hilang dari ujung telomere pada setiap kromosom. Dua faktor utama menyumbang kepada kependekkan telomere semasa pembahagian sel:

  • “Masalah replikasi akhir” semasa replikasi DNA, di mana akaun kehilangan pasangan kira-kira 20 pangkalan setiap kali berlaku pembahagian sel.
  • Tekanan oksidatif, di mana akaun kehilangan antara 50-100 pasangan berasaskan setiap pembahagian sel. Jumlah tekanan oksidatif dalam badan dipercayai dipengaruhi oleh faktor-faktor gaya hidup seperti pemakanan, merokok dan tekanan.

Apabila telomere menjadi terlalu pendek, kromosom mencapai ‘panjang genting’ dan tidak lagi boleh ditiru.’Panjang genting’ ini mencetuskan sel mati melalui proses yang dipanggil apoptosis, juga dikenali sebagai program sel mati.

Bagaimanakah panjang telomere dikekalkan?

Telomerase adalah enzim yang menambah urutan TTAGGG telomere ke hujung kromosom.
Telomerase hanya didapati dalam kepekatan yang sangat rendah dalam sel-sel somatik. Oleh kerana sel-sel ini tidak kerap menggunakan telomerase, usia kita yang membawa kepada pengurangan dalam fungsi normal. Hasil penuaan sel-sel, adalah badan yang semakin tua.

Telomerase ditemui di tahap yang tinggi dalam titisan germa sel-sel (telur dan sperma) dan sel stem. Dalam sel-sel panjang, telomere dikekalkan selepas replikasi DNA dan sel-sel tidak menunjukkan tanda-tanda penuaan.

Telomerase juga ditemui di tahap yang tinggi dalam kanser sel-sel. Ini membolehkan sel-sel kanser menjadi abadi dan terus mereplikasi diri mereka sendiri. Jika aktiviti telomerase dimatikan dalam sel-sel kanser, telomeres mereka akan memendekkan sehingga mereka mencapai ‘panjang genting’. Ini akan, menghalang sel barah daripada membahagi tanpa kawalan untuk membentuk tumor.

Tindakan telomerase membolehkan sel-sel untuk menyimpan, mengganda dan mengelakkan penuaan.

Penggunaan telomere dalam perubatan.

Penyelidikan pada telomeres dan peranan telomerase boleh mendedahkan maklumat yang berharga untuk memerangi penuaan dan melawan kanser. Kaitan perubatan telomeres adalah tidak menentu.

Sel-sel manusia di makmal telah diperhatikan untuk berhenti membahagi apabila telomerase dilemahkan, kerana panjang telomere tidak dikemaskini selepas pembahagian sel. Sel-sel ini memasuki keadaan tidak aktif dipanggil hal menjadi tua. Walau bagaimanapun, sebaik telomerase diaktifkan semula, sel-sel dapat meneruskan pembahagian.

Jika telomerase boleh digunakan untuk membantu sel-sel manusia hidup selama-lamanya, ia juga boleh dibuat ke sel-sel hasil massa untuk pemindahan. Sel-sel ini boleh membantu untuk merawat pelbagai keadaan, seperti kebakaran yang teruk untuk diabetes. Sebab kita sedia maklum, pesakit dibetis yang mengalami luka, sangat sukar untuk disembuhkan kulitnya.

Telomere dan penuaan.

Model tikus yang kurang telomerase enzim ditemui menunjukkan tanda-tanda penuaan pramatang (tua sebelum bahagiamasanya). Walau bagaimanapun, ia tidak pasti sama ada pemendekkan telomere bertanggungjawab untuk penuaan pada manusia atau sama ada ia hanya tanda penuaan seperti uban.

Terdapat beberapa tanda-tanda bahawa panjang telomere adalah peramal yang baik jangka hayat. Bayi yang baru lahir cenderung mempunyai telomers antara panjang dari sekitar 8,000 hingga 13,000 pasangan asas. Ia telah diperhatikan bahawa bilangan ini cenderung menurun sekitar 20-40 pasangan bes setiap tahun. Jadi, pada masa seseorang itu berusia 40 tahun mereka boleh kehilangan sehingga 1,600 pasangan bes dari telomere mereka.

Walau bagaimanapun, melihat gambaran yang lebih besar, pemendekkan keseluruhan telomere adalah tidak penting, walaupun pada orang yang sangat tua.

Sel yang membahagi dengan cepat, seperti sel-sel kuman dan stem sel, adalah antara beberapa jenis sel dalam kita badan yang mengandungi telomerase aktif. Ini bermakna bahawa dalam sel-sel panjang telomere ini dikekalkan atau dipanjangkan dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang mempunyai kesan ke atas panjang telomere yang kita semua perlu dipertimbangkan, seperti merokok dan obesiti.

Telomere dan kanser

Telomere dan telomerase membentangkan beberapa sasaran yang berpotensi untuk reka bentuk terapi kanser. Sel-sel kanser mengandungi telomerase aktif untuk membolehkan mereka menjadi ‘abadi’ dan terus membahagi dengan tidak terkawal.

Kanser adalah penyakit yang dicirikan sebagai bahagian yang pesat dan tidak terkawal sel-sel.Tanpa aktiviti telomerase, sel-sel akan menjadi tidak aktif, berhenti membahagi dan akhirnya mati.

Ubat-ubatan yang menghalang aktiviti telomerase, atau membunuh sel-sel telomerase, yang dihasilkan berpotensi untuk menahan dan membunuh sel-sel kanser yang merebak. Walau bagaimanapun, menyekat aktiviti telomerase boleh menjejaskan sel-sel di mana aktiviti telomerase adalah penting, seperti sperma, telur, platelet dan sel-sel imun.

Mengganggu telomerase dalam sel boleh menjejaskan kesuburan, penyembuhan luka dan keupayaan untuk melawan jangkitan. Walau bagaimanapun, aktiviti telomerase dalam sel-sel somatik adalah sangat rendah. Oleh itu, sel-sel ini sebahagian besarnya tidak terjejas oleh terapi anti-telomerase. Ahli-ahli sains berharap ini akan menyebabkan kesan sampingan yang kurang untuk pesakit, berbanding terapi kanser yang ada sekarang.

Telomere biologi adalah amat penting dalam kanser manusia dan saintis sedang berusaha keras untuk memahami cara terbaik untuk mengeksploitasi pengetahuan mereka itu untuk memajukan rawatan kanser.

Cara Vivix bertindak terhadap telomere dan sel kanser.

Vivix mengandungi ramuan resveratrol dan diperkuatkan lagi dengan adunan polifenol, sangat berkesan bertindak ke atas 4 mekanisme penuaan. Maka, ia melambatkan kependekkan telomere. Ia juga bersifat anti-oksida yang sangat membantu mencegah dan memulihkan kanser.

protein age
Vivix bantu melambatkan penghasilan protein AGE yang bertindak dalam memusnahkan sel-sel terutama sel-sel
membaiki DNA
Vivix melindungi sel dari radikal bebas yang merosakkan sel. sel rosak penyebab kanser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anda boleh rujuk kepada Formula Eksklusif Vivix – Cegah Penyakit Kronik, Anti-Penuaan, Pro-Menawan, untuk tahu lebih lanjut cara vivix bertindak terhadap telomere dan kanser.

vivix kanser

Selain cegah kanser, dalam menunaikan impian setiap wanita untuk kelihatan cantik dan menawan, vivix juga sangat membantu.

anjalkan payudara dengan vivix

Selamat mencuba. Sihat cantik bersama vivix.

hubungi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *