Tips turunkan suhu demam anak dengan cepat, mudah dan berkesan

Hujung tahun ni memang ramai yang didatangi penyakit…paling biasa demamlah…faktor cuaca.

Kunci utama imunisasi…
Bila imun kuat…kalau kene pun tak teruk atau tak lama…

Alhamdulillah Haziq petang isnin mula demam petang selasa dah kebah….die tidur tengahari selasa tu dari jam 2pm smpai dekat kul 7pm…dengar dia nangis macam biasa bagi susu dia akn bangun…rupanya sambung tidur…dah dekat maghrib terpaksalah kejutkan jugak…qada’ tidurlah tu…

Biasa saya buat bila anak demam saya pakaikan diapers je…senang nak jelum. Tapi sebab dia malu kenela pakaikan baju abang die yang tak berlengan.

Saya jelum die dengan air biasa yang dicampur basic H2 dan lemon…baru dapat petua ni…alhamdulillah…

basic h

Kemudian saya akan urut dia dari kaki, perut, belakang dan tangan. kalau dulu saya gunakan minyak, tapi bila kerap Haziq akan rasa tak selesa dan gatal. Jadi, sekarang ada alternatif lain saya gunakan krim serbaguna herbal blend, sebab fungsinya juga untuk menyejukkan badan yang panas. Selesai urutan, saya akan calit krim ini pada celah kangkang dia sebelum pakaikan diaper, celah ketiak, dahi dan belakang telinga.

herbal blendhaziq2

Lepas makan saya bagi chewable vitamin c untuk kanak-kanak 3x sehari untuk up imun dia dan nutriferon sepaket tu bahagi dua untuk aktifkan imun.

Kalau bayi di bawah setahun…si ibulah yang kene up imun dan susukan bayi dengan susu ibu. Ibu bayi boleh mengambil vitamin c, garlic dan nutriferon untuk tingkatkan imunisasi dan aktifkannya.

 

hubungi saya

2 thoughts on “Tips turunkan suhu demam anak dengan cepat, mudah dan berkesan

  • November 12, 2016 at 12:16 am
    Permalink

    Alhamdulillah… haziq da sihat. Terima kasih atas tips yang diberi. Ramai ibu2 yang dapat manfaat daripada tips ni

    Reply
  • November 13, 2016 at 5:34 am
    Permalink

    The Types Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable vitamin A – going to undertake vegetables and fruits that contain uncountable vitamin A will minister to ourselves to be accomplished to pick the daily food tolerable and nourishing for the body. because the fruit subsequently yellowish-brown contains a lot of carotenoid (a sort of sustenance A) than oscillate fruit color. Vegetables were therefore. Vegetables when tawny contains a lot of vitamin A than inexperienced coloured vegetables. during this article can discuss a lot of something like the categories Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable sustenance A:

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *