Ketahui Tips Kesihatan Ketika Musim Tengkujuh Dan Banjir

Macam biasa hujung tahun ni banyak kawasan ditimpa banjir.

Kalau ada sahabat-sahabat yang terlibat tu ada dua perkara kena utamakan.

KESELAMATAN dan KESIHATAN.

Terutama mereka yang berisiko tinggi seperti bayi, kanak-kanak, wanita lepas bersalin, orang tua dan mereka yang berpenyakit.

Sentiasalah mengikuti perkembangan dan ikutlah arahan pihak berkuasa. Memang ada orang tak mahu berpindah terutama warga emas, yelahkan letih pindah2 ni. Warga emas ni lagi kerap nak ke tandas, kalau dah pindah ke bangunan sekolah, jauh mereka nak berjalan. Itu antara keluhan yang selalu dengarlah. Tapi yang penting adalah keselamatan. Jadi, sementara pihak berkuasa masih boleh masuk ke kawasan anda, ikutlah arahan.

Ketika banjir juga, paling susah nak jaga bab kesihatan. Dengan makanan tak berapa nak cukup, duduk beramai-ramai lagi memudahkan jangkitan tersebar, kesukaran nak membasuh baju dengan bersih dan macam-macam lagilah. Semoga diberi nikmat di sebalik musibah tu ye kawan2.

Pada masa ini, yang sangat diperlukan adalah kekuatan imunisasi agar dapat mencegah diri dari dijangkiti. Bagi orang dewasa, vitamin c, garlic dan nutriferon penting masa ini untuk tingkatkan imun dan aktifkannya. Untuk kanak2, chewable vitamin c, vitalea for children dan nutriferon mengikut sukatan yang diperlukan.

Saya doakan semua yang terlibat dapat harungi musibah banjir ni dengan tenang dan tabah. Kami yang tak terlibat akan usahakan membantu semampu kami dari segi dana, barang keperluan dan tenaga.

 

set-tingkatkan-imun

durranipermata-com1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *