8 Petua Beri Makan Kepada Anak Yang Cerewet Agar Si Manja Tetap Sihat

Pemakanan anak-anak sangat penting untuk kita jaga. Kebanyakan anak-anak zaman moden ni sangat cerewet memilih makanan, pastinya yang tidak ditolak makanan segera, walaupun kita tak ajar, tapi diberi oleh orang lain. Sedangkan mereka setiap hari akan membesar dan memerlukan nutrien yang cukup dan baik untuk kekal sihat. Ibaratnya kita bina rumah dangan batu-bata yang rosak dengan batu-bata yang berkualiti sangat baik. Pasti dah tahu mana nak pilihkan. Tapi bab pemakanan anak-anak ni ramai yang masih tak ambil berat.

Kita cuma tahu anak nakal, anak tak pandai, anak terlampau aktif tak mahu dengar kata dan macam-macam lagilah. Tanpa sedar itu berkait dengan apa yang kita sumbat dalam perut mereka.

Petua beri makan kepada anak yang cerewet

1) Tunjuk teladan yang baik

Selera makan kanak-kanak diperngaruhi oleh tabiat makan ibu bapa. Jadi, ibu bapa makanlah bersama anak-anak dan tunjuk apa anda makan sambil kata, “Hmm…sedapnya sayur ni, warna-warni lagi.”

2) Sediakan makanan berkhasiat

Kalau kita lihat, anak yang sukar makan makanan berkhasiat ni disebabkan ibu yang sibuk dan tak sempat siapkan makanan sihat untuk anak. Lebih mudah beri biskut atau roti sahaja. Tahu tak makanan berasaskan gandum ni makanan pada parasit dalam tubuh. Itu sebab mereka yang duduk di nagara barat yang mana gandum ni makanan ruji mereka, turut amalkan diet gandum ni.

3) Biarkan anak membuat pilihan

Biarkan mereka makan sikit atau banyak. Jangan sesekali marah sebab mereka akan trauma, memberontak dan seterusnya kita akan gagal beri makanan sihat untuk mereka. Jaga2 tau emosi anak-anak ni.

4) Makanan gantian

Sekiranya anak selalu menolak sesuatu jenis makanan, sediakan dengan cara berlainan atau gantikan dengan makanan lain daripada kumpulan makanan yang sama.

5) Tetapkan masa untuk snek

Sebaiknya elakkan beri snek sebelum waktu makan, kerana ia akan mengganggu selera makan, kecuali kalau snek itu buah, sebab buah memang elok makan sebelum makan.

6) Awasi cara mereka makan

Perhatikan tabiat atau cara mereka makan agar anda tahu apa yag perlu dibuat dan diubah seterusnya.

7) Pupuk suasana makan yang sihat

Bina suasana yang gembira dan ceria ketika makan. Jangan sesekali marah, berleter dan terpenting jangan sambil tengok gadget. Jadikan waktu makan bersama keluarga sebagai waktu yang menyeronokkan.

8) Vita-lea For Children sebagai pembantu ibu-ibu

Ini saya nak berkongsi sedikit tentang Vitalea For Children yang sangat penting untuk keperluan anak-anak.

Sebelum ni Vita-Lea for Children sedang dalam proses penambahbaikan dan seperti biasa, perlu melalui semula proses kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ianya proses yang lama dan panjang. Dan sekarang ni Vita-Lea for Children dah ada kembali sejak awal 2015 malah lebih baik lagi.

Ini rupa vitalea for children. Lebih kurang sebesar duit 10sen kita tu. Dengan kandungan formula yang diperbaharui dan ditambah baik berbanding dengan vita-lea for children yang lama.

vitalea children

Vitalea for chilfren ni mengandungi 18 Jenis Vitamin dan Mineral yang anak2 perlukan, 100% Vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 jenis vitamin B. Kalsium, magnesium, zink , cooper dan pelbagai mineral lain.

kandungan vitamin vitalea kids
Penambahbaikan dalam vita-lea for children

Vitalea for children ni langsung TIDAK mengandungi sebarang PERASA, pemanis dan pengawet TIRUAN. Ia juga bebas gluten. Maka, selamat untuk kanak-kanak yang alah pada gluten. Yang paling penting sekali vitalea kids Shaklee ni menggunakan pemanis semulajadi Xylitol yang ‘tooth friendly’. Ia tidak menyebabkan kerosakan gigi. Bestkan???

Didatangkan dalam perisa anggur yang sangat sedap dan memang disukai anak-anak. Termasuklah mak-mak anak.

Ciri-ciri anak yang memang memerlukan Vitalea Chewable ini:

@ Anak yang kurang selera makan.

@ Anak yang suka makan junk food.

@ Anak yang kerap sembelit.

@ Selalu dan mudah dapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema. Tingkatkan sistem imuniti badan .

@ Ibu bapa yang gagal menyediakan makanan seimbang berkhasiat kepada anak kerana kesibukan bekerja.

@ Anak yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap tablet).

@ Anak yang tak suka makan sayur (mengandungi vitamin K bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka).

Tahukah anda?

Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting?

Selepas umur 2 tahun,pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukkan dan masalah kesihatan yang lain.

Sebab itulah kalau kita nak anak2 cepat membaca, cepat memahami, cepat menghafal semuanya mesti bermula dari kecik lagi. Bantu mereka punya se-sel berhubung dengan betul dan lancar.

nutrisi kanak-kanak
Jumlah nutrien yang perlu diambil oleh kanak-kanak

Ini jumlah yang sepatutnya mereka ambil setiap hari. Tapi larat ke anak-anak nak telan semua ni? Makan pun memilih betul?

vitalea for children

Maka, dengan 1 tablet setiap hari dapat membantu anak-anak mendapat nutrisi yang cukup, di samping tetap terus usaha mendidik dan memujuk mereka makan sayur dan lauk-lauk lain yang diperlukan. Anak saya juga tak suka makan sayur, tapi buah mereka suka. Jadi, sementara mereka mahu makan makanan secara seimbang saya wajib bagi vitalea for children.

Tambahan pula vitalea ini boleh membuatkan selera makan anak-anak bertambah dan mencegah sembelit. Kalau nak huru-hara anak nak makan, silalah beri mereka vitalea.selamat mencuba

Vita-lea for Children dengan formula terbaru, dicipta berteraskan kajian sains pemakanan yang telah dijalankan lebih 100 tahun serta bersandarkan panduan kepakaran para pakar pemakanan dan saintis penyelidik Shaklee.

manfaat vitalea kids
Manfaat Vitalea for Children

Kebaikan yang anak-anak peroleh daripada Vita-lea for children:

  1. Melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi dari pemakanan seharian.
  2. Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh.Menyokong jangka hayat hati,usus dan mata.
  3. Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi.
  4. Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas.
  5. Melindungi kesihatan jantung ,otot dan fungsi saraf.
  6. Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang.
  7. Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga.
  8. Mencegah penyakit benguk ( Tiroid ).
  9. Membantu memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan.
  10. Membantu meningkatkan kecerdasan minda.

Selain kanak2 orang dewasa yang jenis susah nak telan tablet pun boleh ambil yang chewable ni.  tapi dos up sikit la sebab vitalea for children ni untuk dos kanak-kanak. Orang dewasa memerlukan vita-lea untuk:

  • Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelakkan anemia atau merawat anemia ( amat diperlukan oleh ibu hamil, ibu dalam pantang dan ibu yang menyusukan anak ).
  • Membantu seimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.
  • Membantu penyerapan zat dari makanan.
  • Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal.
  • Meningkatkan kesihatan paru-paru ,kolon dan prostat.

Pengambilan vita-lea for children bersama-sama dengan meal shake, melengkapkan lagi keperluan harian anak-anak. Mealshake memberi sumber macronutrient seperti protein dan karbohidrat. Manakala vitalea memberikan 18 jenis vitamin dan mineral kepada kanak-kanak.

Vita-lea chewable berbeza dengan produk lain di pasaran kerana ia:

  • Tidak mengandungi perasa, pewarna, pengawet dan pemanis tambahan.
  • Mengadungi pemanis semulajadi dengan Xylitol yang melindungi gigi dari kaviti .
  • Pembungkusan BPA free.

Apa Itu Xylitol?

Xylitol adalah campuran bahan kimia organik yang digunakan sebagai pemanis buatan pengganti gula. Rumus kimia xylitol adalah (CHOH)3(CH2OH)2.

Xylitol berasal dari ekstrak tanaman berkayu keras bernama birch yang berasal dari Finlandia.

04_wallpaper-birch-trees_whg
Inilah rupa pokok Birch

Selain birch, zat ini dapat dijumpai pada berbagai buah dan sayuran, seperti buah beri, gandum, sekam jagung, jamur, atau dapat juga diperoleh melalui ekstrak serat jagung, raspberry, plum, dan biji jagung.

Lebih kurang macam stevia, pengganti gula putih terbaik .

Berikut beberapa manfaat Xylitol untuk kesihatan:

Mengawal Diabetes

Xylitol adalah bentuk kimia olahan dari gula, yang bermaksud tubuh tidak dapat memecah karbohidrat menjadi gula sederhana sehingga akan menjaga keseimbangan insulin dan kadar glukosa. Maka, pesakit diabetes dapat ambil xylitol di dalam semua makanan tanpa takut peningkatan kadar gula darah.

Kemampuan anti-bakteria & menjana kesihatan gigi

Xylitol juga sebagai agen alkali. Alkali dapat seimbangkan asid dalam mulut dan badan.  Maka, bakteria tak dapat terbentuk dalam badan, terutamanya dalam mulut.

Mengatasi bau mulut

Pengambilan ubat kumur atau ubat gigi yang mengandungi Xylitol juga dikaitkan dengan penurunan “halitosis”, atau dikenali “bau mulut “. Sebab Halitosis ni dihasilkan oleh bakteria yang menghasilkan bau busuk.

Cepat mengeringkan selsema
Meningkatkan Penyerapan Mineral Tulang

Testimoni

 

blogger-image-1478783984

Anda mampu mengubah habit pemakanan anak anda. Kalau terlalu ikutkan apa kehendak mereka, mereka juga yang mendapat susah dan sakit. Anda kena tahu ni, makanan segera atau junk food hanya akan merencatkan atau melemahkan imunisasi mereka. Jagalah kesihatan mereka dan anda juga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *